|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! ● NSP - Naturalne Słoneczne Produkty - ziołowe suplementy Suplementy : kapsułki i tabletki (171)Suplementy w postaci płynnej NSP (9) Suplementy do rozpuszczania NSP (8) Zestawy promocyjne (14) Maści i kosmetyki NSP (7) Środki czyszczące (2) KATALOG Suplementów NSP (1) kosmetyki BREMANI - 100% natury i rezultatu (13) Autentyczne olejki eteryczne NSP (13) Propozycje programów rehabilitacyjnych Rehabilitacja przewodu pokarmowego - potrzebne produkty (8)● SativaLife olejki CBD (4)kosmetyki konopne (1) oleje konopne (1) ● DXN kakao z reishi (1)suplementy z ganodermą (reishi) (2) ● Livioon Perfumy damskie (73)Perfumy męskie (41) Suplementy (5) ● Ekologia dla domu ACT Produkty ACT (30)Katalog produktów ACT (1) Pakiet startowy ACT (1) ● Greenway - dom bez chemii Katalog produktów Greenway (1)● Reico - zdrowa karma dla zwierząt Karma sucha dla psa (5)Karma sucha dla kota (4) Preparaty ziołowe na odrobaczenie psa i kota (1) Inne preparaty ziołowe dla zwierząt (7) ● EQology Omega 3 w płynie (1)PRODUKTY W GRUPACH adaptogeny (2)aminokwasy (5) anti aging (12) antyoksydanty (12) alergie - wspomaganie (4) astma wspomaganie (1) biegunka (1) CBD olejki (5) cukrzyca - wspomaganie (6) depresja (5) dla dzieci powyżej 3 lat (4) dla kobiet w ciąży (1) dla kobiet (11) dla mężczyzn (5) dla sportowców (12) dla wegetarian (3) energetyki naturalne (2) enzymy trawienne (6) dna moczanowa (4) grzybica i pasożyty (3) miażdżyca,cholesterol,nadciśnienie (8) NNKT: Omega 3, Omega 9 (5) nowotwory - wspomaganie (12) oczyszczanie organizmu (11) odporność (22) odchudzanie - wspomaganie (10) omega -3 (2) pamięć (6) pasożyty, grzyby (8) pobudzenie, witalność, energia (3) potencja, libido - wspomaganie (2) przeciwbakteryjne (2) probiotyki (4) prostata (3) przeciwbólowe produkty (2) sen - poprawa (2) słuch (1) skóra, włosy, paznokcie (7) stany zapalne (3) stres, zmęczenie (11) system hormonalny-wspomaganie (13) system immunologiczny (6) system nerwowy - wspomaganie (19) stawy i kości - wspomaganie (16) układ krwionośny, serce, naczynia- wspomaganie (18) układ limfatyczny - wspomaganie oczyszczania (1) uklad moczowy - wsparcie (5) układ oddechowy- wspomaganie (6) układ pokarmowy - wspomaganie (21) tarczyca - wspomaganie (1) trądzik (2) wątroba, pęcherzyk żółciowy (7) witaminy (7) witaminy i minerały (13) włosy, skóra, paznokcie (4) wzrok (5) zaparcia (7) zatoki (2) zgaga (2) żylaki, hemoroidy (3) POZOSTAŁE PRODUKTY ● Wybrane opracowania z wykładów ● ZŁOTE MYŚLI |
Tutaj znajdziesz opis schorzenia i zalecaną suplementację Zobacz co na temat miażdżycy podaje Wiem-onet.pl Odpowiednia dieta w miażdżycy ma spowodować obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwłaszcza frakcji LDL, obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu frakcji HDL. Poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL w surowicy krwi obniżają :
Poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL w surowicy krwi podnoszą :
W dziennym jadłospisie osoby z miażdżycą powinny znaleźć się : - wielonienasycone kwasy tłuszczowe ( tzw.niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem ) w ilości ok.8% energii ogółem, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe w ilości 10-15% energii ogółem - nasycone kwasy tłuszczowe np. masło w ilości max.6% energii ogółem Razem tłuszcze nie powinny przekraczać 25% energii ogółem. - białko powinno stanowić 10-15% energii ogółem Białko nasion strączkowych, zwłaszcza soi, ma działanie obniżające poziom cholesterolu. Należy unikać alkoholu i produktów bogatych w cholesterol ( śmietana, sery, jaja, mięso, zwłaszcza podroby, tłuszcze zwierzęce, ryby tłuste). Na temat jajek zdania są podzielone : zjadanie jajek w połączeniach z węglowodanami zwłaszcza z cukrem, mąką owocami czy tłuszczem nasyconym ( wypieki, desery, tłuste mięsne dania ) powoduje wzrost cholesterolu - wtedy jedynie 1-2 jajka na tydzień są dozwolone, natomiast jadanie samych jajek np. na miękko może obniżać cholesterol - wtedy można zjadać codziennie jedno jajko, a nawet więcej. Techniki kulinarne, które powinny być stosowane przy miażdżycy to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie. Jeśli jest konieczne smażenie, to w małej ilości tłuszczu olejów jednonasyconych np. na oliwie z oliwek ( do smażenia nie musi być z pierwszego tłoczenia). Przykładowy jadłospis dla chorego z miażdżycą, otyłością, cukrzycą. Dieta niskoenergetyczna, w cukrzycy i miażdżycy dla kobiety w średnim wieku , wzrost ok.165 cm, z nadwagą ok.18 kg I Śniadanie : Ryż z jabłkiem i rodzynkami z twarożkiem z miodem maślanka 0,5% 150g ryż brązowy - ok.2 łyżek po ugotowaniu - 80g rodzynki 2,5g ser twarogowy chudy 100g jabłko 100g miód 5g jogurt naturalny np.bałkański - 1 łyżka 20g II Śniadanie : pieczywo chrupkie Wasa, sałatka z pomidorów z cebulką i serem feta 2 kromki pieczywa Wasa 20g ser feta 30g pomidory 100g cebula 50g herbata zielona 250ml Obiad : kasza jaglana, z pestkami słonecznika, dyni, kiełkami z soi, zieloną pietruszką, brukselka w sosie beszamelowym z parmezanem kasza jaglana - 4 łyżki po ugotowaniu - 72g masło 5g zielona pietruszka 10g mąka pszenna 500 20g brukselka 150g nasiona słonecznika 2,5g pestki dyni 2,5g soja kiełki 5g mleko 0,5% 100g parmezan 5g Podwieczorek : sok z marchwi sok z marchwi 250ml Kolacja : pasztet z pieczarek i z soczewicy, sos tatarski pasztet z pieczarek 125g chrzan 15g majonez domowy słonecznikowy 5g Większość chorych na cukrzycę cierpi na otyłość, stąd dieta musi być nisko energetyczna dostosowana do istniejącej nadwagi. Dieta redukcyjna z ograniczeniem dziennym kalorii na poziomie 500-700 kalorii spowoduje spadek wagi 0,5-1 kg na tydzień, co pozwala na stopniowe dojście do należnej masy ciała nieraz w długim okresie czasu, ale nie powinien przy takim odchudzaniu wystąpić później efekt jo-jo. Charakterystyczne dla diety cukrzycowej są ograniczenia spożycia tłuszczów ( zwłaszcza zwierzęcych) i węglowodanów, szczególnie prostych. Spożycie tłuszczów, podobnie jak w miażdżycy, powinno być na min.poziomie 20-25% całodziennego zapotrzebowania na energię. Również pozostałe zalecania dla miażdżycy mają zastosowanie przy cukrzycy. Tu dodatkowo jeszcze należy ściśle przestrzegać ograniczenia spożycia węglowodanów łatwo przyswajalnych ( cukrów prostych : cukier buraczany,słodycze, miód, dżemy, owoce zawierające duże ilości fruktozy jak śliwki, gruszki czy winogrona, słodkie napoje itp ), zwłaszcza w połączeniach z tłuszczami ( torty, ciasta, kremy, czekolady itp ). Jednak nie wolno dopuścić by w diecie chorego na cukrzycę było za mało węglowodanów. Przy za małym ich spożyciu powstają w organizmie związki ketonowe mogące doprowadzić do śpiączki cukrzycowej. Poza tym wzrasta wtedy zagrożenie miażdżycowe. Zawartość węglowodanów w diecie chorego na cukrzycę powinna wynosić w zależności od stanu i wieku chorego 140-400g na dobę. Niską ilość zaleca się chorym w starszym wieku, otyłym, wyższą młodym czy aktywnym fizycznie. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać warzywa i owoce z tzw.niskoglikemicznej grupy ( o niskim IG ). Warzywa : różne kapusty, kalafiory, ogórki, szpinak, sałata, pomidory, papryka, rzodkiewka, rabarbar, grzyby. Owoce : cytryny, grajpfruity, jeżyny, maliny, morele, porzeczki, truskawki, żurawiny. Agrest, ananas, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, mandarynki, pomarańcze porzeczki czarne, wiśnie mają już wyższy indeks IG. Banany, śliwki, winogrona, owoce suszone posiadają wysoki indeks IG. Ogólnie w diecie cukrzycowej owoce powinny występować w ilości max.250-300g na dobę. Udział białka w diecie cukrzycowej nie powinien przekraczać 10-15% energii ogółem. Zwiększenie ilości białka jest niepożądane, gdyż prowadzi do zwiększenia przepływu krwi przez nerki, hiperfiltracji i powiększenia nerek, co może prowadzić do ich uszkodzenia i niewydolności ( hiperfiltracja jest stymulowana zwiekszonym poziomem glukozy we krwi). Dlatego zaleca się raczej obniżenie podaży białka do 0,5g /1 kg należnej masy ciała. Dieta małobiałkowa nie pokrywa pełnego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Podstawowym zastosowaniem diety o ograniczonej podaży białka są choroby nerek jak np. niewydolność nerek w stanach skąpomoczu i bezmoczu, zapalenie kłębuszków nerkowych, przewlekła niewydolność nerek, choroby wątroby np. marskość w okresie jej niewydolności i w śpiączce wątrobowej. Do objawów chorych nerek należą : - krwiomocz - obrzęki ( obrzęk brzuszny może występować też przy marskości wątroby ) - białko w moczu ( może być również spowodowane nadciśnieniem, cukrzycą czy infekcją paciorkową nerek ) Najczęściej stosowane poziomy podaży białka : - duże ograniczenie : 0,3-0,5 g / kg masy ciała - średnie ograniczenie : 0,6-0,7 g / kg masy ciała - małe ograniczenie : 0,8-0,9 g / kg masy ciała W stanach najcięższych, do czasu uzyskania poprawy, przez 2-3 dni można stosować dietę całkowicie pozbawioną białka. Celem żywienia w chorobach nerek jest : - uzyskanie poprawy klinicznej - dostarczenie odpowiedniej ilości energii - zapobieganie gromadzeniu się we krwi zbędnych produktów przemiany materii np. mocznika - zapewnienie równowagi wodno-elektrolitycznej i kwasowo-zasadowej, których kontrola jest ograniczona przez upośledzoną czynność nerek. Żywienie dietetyczne nie jest w stanie zastąpić programu dializującego lub przeszczepu nerek w przewlekłej chorobie tego narządu. Może zachodzić potrzeba kontroli podaży płynów i elektrolitów. Podaż białka jest ustalana przez lekarza, dietetyk planuje jedynie odpowiednie racje pokarmowe. Ilość białka jest ustalana wg zapotrzebowania chorego orz wg tzw. ilości tolerowanej i podstawą do wyznaczania normy minimalnej jest ilość białka utrzymującą równowagę azotową ustroju ( tyle samo białka jest wchłaniane co wydalane ). Zalecana norma minimalna jest wyznaczana przez powiększenie normy minimalnej o 60% czyli o tzw. margines bezpieczeństwa, a następnie skorygowanie tej wielkości do ilości białka tolerowanego przez organizm. W praktyce oznacza to przyjęcie pewnego kompromisu między wartością obliczoną ( zalecaną normą minimalną ) a wartością tolerowaną. Przyjęte kryterium tolerancji zależy od istoty stanu patologicznego: 1. w przypadku przewlekłego zapalenia nerek są to wskaźniki przemiany białkowej np. stężenie mocznika czy potasu we krwi czy stopień nasilenia kwasicy metabolicznej. 2. w przypadku niewydolności wątroby kryterium tolerancji zależy od stężenia amoniaku we krwi. Duże obniżenie podaży białka nie pokrywa min. zapotrzebowania ustroju na ten składnik i prowadzi do : - ujemnego bilansu azotowego - utraty masy ciała - zmniejszenia masy mięśniowej - zmniejszenia syntezy związków biologicznie czynnych np. enzymów, hormonów, przeciwciał - do większej podatności na zakażenia Wraz z upływem czasu, w związku z ograniczeniem podaży białka, ustala się nowa równowaga azotowa, przy podaży białka znacznie niższej od min. fizjologicznego. Jednak taka podaż białka nie zapewnia regeneracji i sił obronnych organizmu. Jednym ze sposobów zapobiegania ujemnemu bilansowi azotowemu w diecie małobiałkowej jest wzbogacenie tej diety przez ketokwasy, które są prekursorami odpowiednich aminokwasów egzogennych.
|